Det finns ingen officiell statistik över tågförseningar i Sverige

Officiell statistik för ett visst område kan inte vem som helst ta fram. I Sverige är ”officiell statistik” statistik som tas fram av den myndighet som är statistikansvarig för ett visst område under förutsättning att statistiken håller tillräckligt hög kvalitet. Det finns runt 25 myndigheter som är statistikansvariga för olika områden i Sverige.

Ur lag (2001:99) om den officiella statistiken:

”Om symbolen för officiell statistik eller beteckningen Sveriges officiella statistik, eller någon symbol eller beteckning som kan förväxlas därmed, används för annat än den officiella statistiken, kan allmän domstol vid vite förbjuda fortsatt användning av symbolen eller beteckningen.”

”Officiell statistik” är alltså en kvalitetsmärkning som regleras i lag.

Många tågbolag publicerar statistik över den egna trafiken. Vissa gör det bra, andra lite sämre. Oavsett kvalitet är deras statistik förstås inte officiell, eftersom det inte är statistik som staten satt sin kvalitetsstämpel på.

Vad som är mer intressant, och kanske kan komma som en överraskning, är att Trafikverkets statistik över tågförseningar inte heller är officiell. Trafikverket är inte statistikansvarig myndighet för trafik och transporter, det är nybildade myndigheten Trafikanalys. De publicerar officiell statistik om tågtrafik på http://www.trafa.se/sv/Statistik/Bantrafik/, dock ingår där ej ännu statistik över tågförseningar.
All statistik som Trafikverket publicerar på sin hemsida är offentlig, i den meningen att vi kan ta del av den. Den är däremot inte ”kvalitetsmärkt” av staten.

Trafikverket tar även fram statistik som endast görs tillgänglig för tågbolagen. Den statistiken är varken offentlig eller officiell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>